снимка pixabayПризив България и Северна Македония да си решат проблемите отправи еврокомисарят

...
снимка pixabayПризив България и Северна Македония да си решат проблемите отправи еврокомисарят
Коментари Харесай

Европейската комисия: България и Северна Македония да си решат проблемите. Не нарушавайте широките европейски интереси

снимка pixabay

Призив България и Северна Македония да си решат проблемите отправи еврокомисарят по въпросите на съседството и разширението на Европейски Съюз Оливер Вархей, съобщи Българска телеграфна агенция.

Призовавам за възпиране от изказвания и дейности в нарушаване на по-широките европейски ползи, добави той.

Двустранните съглашения на Северна Македония (РСМ) с Гърция и България би трябвало да се ползват добросъвестно от всички, уточни еврокомисарят. Той изрази вяра договарянията за присъединение с РСМ да стартират до юли.

По неговите думи промените в РСМ би трябвало да продължат. Добросъседските връзки са съществена част от пътя към Европейски Съюз, уточни Вархей. Той добави, че пред Скопие остава още доста работа за противопоставяне на корупцията и проведената престъпност, и за налагане на законността.
Евродепутатът Илхан Кючюк ( " Обнови Европа " /ДПС), докладчик по напредъка на РСМ, означи достиженията по дългия и сложен път на промените и отстъпките по пътя към Европейски Съюз. Той уточни, че в отчета на Екологичен потенциал за страната се съдържа апел партиите в РСМ да се въздържат от националистическа и провокативна изразителност, както и гледище за спомагателни промени - по-дълбоки и по-бързи.
Надяваме се РСМ и България да възстановят градивния разговор, с цел да реализиран резистентен прогрес, съобщи Кючюк. По неговите думи е належащо да се реализиран отстъпки по проект за ограничения, които да бъдат оценени непрекъснато съгласно двустранния контракт и това да разреши начало на присъединителните договаряния допустимо най-скоро. Когато доверието е нарушено, би трябвало да бъде възобновено и най-хубавият метод е да се върнем към устоите на контракта, съобщи той.

Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) означи, че присъединението към Европейски Съюз е най-бързият метод да се преодолеят последствията от комунизма. Все още в РСМ е дискриминиран всеки, който съобщи обществено своя български генезис. Историческата истина е табу, а който я споделя, бива подлаган на напън и обиди. Проблемът не е културно-исторически спор, а потъпкването на демократични права, като правото на свободно изложение, разясни Ковачев.

Той съобщи, че над 130 хиляди са българските жители по генезис в РСМ, като част от българската историческа общественост, която до Титовия режим съставлява болшинство там. Тези хора живеят в боязън и са притискани да не се пишат като българи в идното броене. Последен образец е участникът в Евровизия, чийто единствен грях бе, че показа своя български генезис и последва вълна от закани, добави Ковачев.

Ангел Джамбазки (ЕКР/ВМРО) уточни, че в РСМ се прави фрапантно нарушение на главното човешко право - на самоопределяне. Той даде образци със закани и напън против хора, които намерено са декларирали българската си етническа принадлежност. В РСМ се горят български флагове, това е Северна Корея. Българското държавно управление пази историческата истина, заключи той.

Александър Йорданов (ЕНП/СДС) съобщи, че РСМ не извършва контракта с България и продължава антибългарската акция. Остава неосъден геноцидът над българите при комунистическия режим, продължава политиката на промяна на идентичността на умряли българи, кражбата на българското културно-историческо завещание. Това са закононарушения, а не спор за историята. В Скопие не се приказва " македонски език ", а език на омразата против българите и България, добави той. България желае да приемем РСМ в Европейски Съюз, само че откакто тази страна се имунизира против комунистическия вирус от предишното, добави Йорданов.

Петър Витанов (СД/БСП) уточни, че изострянето на борбата по въпроса за РСМ се употребява в България от извънредно фашизирани националистически партии в предизборната акция. По неговите думи в РСМ това дава мотив за спомагателен напън над хората с българско съзнание. Ние сме за напредъка на РСМ, само че той минава през добросъседски връзки, добави Витанов.

Представителите на парламентарните групи на Социалистите и демократите (СД) и на Зелените приканиха договарянията за присъединение да стартират. Според СД българското несъгласие е безконтролно и би трябвало да бъде оттеглено.

Предвижда се отчетите за напредъка на РСМ и останалите страни от Западните Балкани по пътя към Европейски Съюз да бъдат гласувани по-късно от евродепутатите.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР